Bestyrelsen
Maskinmestre er afgørende for omstillingen til en grønnere hverdag herhjemme og globalt. Derfor har bestyrelsen i Maskinmestrenes Forening konstant fokus på at udvikle professionen og sikre uddannelsens relevans
Bestyrelsen i Maskinmestrenes Forening arbejder ud fra et mål om at udvikle professionen og være en nøglespiller i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund og for at sikre den enkelte maskinmester attraktive lønforhold og arbejdsvilkår. Det sker ud fra en række strategiske fokusområder inden for branding, synlighed, service & rådgivning, rekruttering & fastholdelse, udvikling af professionen og et stærk organisation.
Læs mere om Maskinmestrenes Forenings vision og mission her:
Maskinmesteruddannelsen skal fortsat være relevant
Gennem 150 år har de danske maskinmestre været attraktive på arbejdsmarkedet, fordi uddannelsen er fulgt med tiden og hele har været relevant og aktuel. Det skal den fortsat være i fremtiden, hvilket Maskinmestrenes Forening løbende arbejder for. Derudover ser foreningen gerne en større diversitet på køn i professionen, hvor kvinderne i dag er markant i undertal. Der er imidlertid ikke noget, der tilsiger, at kvinder ikke kan blive maskinmestre, så det budskab vil foreningen gerne udbrede yderligere.
Øget fokus på branding af professionen
I 2025 vil Maskinmestrenes Forening fokusere på den fortsatte branding af maskinmesterprofessionen, både over for den brede offentlighed og i særdeleshed over for de relevante virksomheder. Den indsats har allerede været i gang i nogle år med synlige resultater til følge. Eksempelvis har statsminister Mette Frederiksen flere gange nævnt maskinmestre fra Folketingets talerstol, ligesom Maskinmesterskolen København fik besøg af HKH Kong Frederik i forbindelse med skolens navneskift til Teknika.
Multifaglige maskinmestre skal bygge broer
Maskinmestrene har allerede en vigtig rolle i den grønne omstilling, og det vil fortsætte de kommende år, hvor de vil være vigtige som brobyggere mellem de forskellige fagligheder, der skal finde hinanden, og også internt i virksomhederne. Derudover skal maskinmestrene også kunne bidrage til inddragelsen og ikke mindst operationaliseringen af kunstig intelligens og maskinlæring til behandling af store datamængder, der kan bruges til optimering af processer og anlæg.
Væksten og udviklingen fortsætter
Professionen som maskinmester og Maskinmestrenes Forening har igen i 2024 oplevet succes og vækst – dels gennem fortsat høj beskæftigelse og efterspørgsel på arbejdsmarkedet, men også gennem øget søgning til uddannelsen.
Hør tre af bestyrelsesmedlemmernes bud på de opgaver, der har været fokus på i det forgangne år, og hvad der venter forud i 2025.
Vi skal fastholde succesen
Som bestyrelsesmedlem i Maskinmestrenes Forening ser Rasmus Egedal Lynge det som en af sine vigtigste opgaver at være med til at fastholde den succes, foreningen oplever lige nu. Det gælder ikke mindst i øjnene på den unge generation af maskinmestre, der kommer ind på arbejdsmarkedet med nogle helt andre kompetencer og prioriteter end tidligere.
Vi skal være mere synlige
Trods 150 år bag sig som organiseret profession, kan maskinmestrene godt blive endnu mere synlige, mener bestyrelsesmedlem Henning Horn. Bestyrelsen bør derfor arbejde på at få Maskinmestrenes Forening mere ud i medierne og samtidig stile efter, at den stadig er relevant, hvilket kræver et stærkt sekretariat, der altid er der for medlemmerne.
Maskinmestrene skal være med i den grønne omstilling
Den grønne agenda har været et vigtigt og gennemgående fokus for bestyrelsen i Maskinmestrenes Forening i 2024, og det vil også være tilfældet fremadrettet. Bestyrelsen vil arbejde for, at maskinmestrene fortsat har en stor rolle i den bæredygtige omstilling, både ved at udvikle foreningen og være synlig for medlemmerne og deres synspunkter, men også gennem dialog med relevante politikere, så de hele tiden har øje for, hvad maskinmestrene kan bidrage med.
Grøn teknologi på havet kræver mere viden
Søens største fartøjer er som små byer, der skal vedligeholdes, samtidig med at den teknologiske udvikling bevæger sig hastigt frem i retning af mere miljø- og klimavenlige løsninger. Nye, grønnere brændstoffer, korrekt affaldssortering og energioptimering på adskillige fronter kræver mere målrettet viden, som de søfarende maskinmestre bør kunne få indblik i via kurser fra Maskinmestrenes Forening, mener bestyrelsesmedlem Morten Wehner.
Vi arbejder for din karriere
Som medlem af Maskinmestrenes Forening har du en bestyrelse bestående af en formand og 14 aktive medlemmer, der arbejder for dig.
Af de 14 medlemmer er syv ansat på land og syv tilknyttet maritime- og offshore-erhverv. I bestyrelsen sidder desuden en observatør fra Maskinmesterstuderendes Landsråd, to kritiske revisorer og to revisorsuppleanter.
Bestyrelsen vælges af medlemmerne for en fireårig periode.
Engagement giver indflydelse
Som en aktiv del af Maskinmestrenes Forening kan man være med til at præge foreningens udvikling og få indflydelse på udbuddet af kurser og lignende, hvilket bestyrelsesmedlem Morten Wehner sætter stor pris på. Samtidig bliver man en del af et bredt fagligt fællesskab, der giver et stort netværk at trække på, når og hvis der er behov for det, ligesom det giver indblik i og viden om andre brancher.
Maskinmestrenes årsberetning 2024
Maskinmestre skal være en nøglespiller i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, lyder et af målene i bestyrelsen.
Ingen bæredygtig fremtid uden maskinmestre. Det gælder i alt fra udvikling af ny teknologi til drift af kritisk infrastruktur.
Der har aldrig været flere maskinmestre på arbejdsmarkedet som nu, ligesom medlemstallet i foreningen har sat rekord.
Vidensdeling og inspiration er nøgleord i det faglige fællesskab, som Maskinmestrenes Forening danner rammen om.
Flere hundrede maskinmestre arbejder frivilligt for at styrke udviklingen i professionen og det faglige fællesskab.