Aldrig har søgningen til maskinmesteruddannelsen været større, aldrig har det været muligt at uddanne sig til maskinmester så mange steder som nu, og aldrig har så mange maskinmestre dimitteret som i januar 2025, hvor flere end 400 studerende afsluttede uddannelsen.

Rekorderne har stået i kø i 2024 og i overgangen til det nye år. På den måde blev året i bogstavelig forstand et kongeår for uddannelsen – i praksis markeret med et besøg af H.M. Kong Frederik, der 1. november kiggede forbi Teknika – Copenhagen College of Technology Management and Marine Engineering i Kgs. Lyngby – i anledning af navneskiftet fra Maskinmesterskolen København.

Kongen blev budt velkommen af blandt andre studerende Jacob Christoffersen, rektor Ulrik Bak Nielsen og vicerektor Kirsten Eskildsen samt en lang række andre studerende, der blandt andet viste M2-projekter, studiecaféen og skolens skibssimulator frem.

»For os repræsenterer Hans Majestæt en kobling mellem tradition og fremskridt, som også har stor betydning for vores institution. I 1906 kom institutionen til verden som Københavns Maskinistskole og blev indviet i Kong Frederik 8.'s første regeringsår. Nu bliver vi til Teknika i Kong Frederik 10.'s første regeringsår, endda med besøg af regenten på selve dagen for navneskiftet.«

Ulrik Bak Nielsen, rektor, Teknika

Teknika åbnede i 1906, og institutionen har i dag over 1.000 studerende og godt 80 ansatte. Med navneskiftet får institutionen et internationalt navn, der samtidig er mere tidssvarende i forhold til institutionens lokationer i Kgs. Lyngby, Kalundborg, Næstved og Holbæk, samt i Sisimiut, Grønland.

»Det er glædeligt, at H.M. Kongen viser interesse for maskinmesteruddannelsen og for den udvikling, som navneskiftet repræsenterer. Med sin professionelle maritime baggrund er der nærmest noget symbolsk i, at Kong Frederik 10. er med til at sætte et nyt skib i søen. Maskinmesteruddannelsen danner grundlaget for de højt kvalificerede og meget efterspurgte maskinmestre, der er så vigtig en del af den bæredygtige omstilling – både til lands og til vands,« siger formand for Maskinmestrenes Forening, Lars Have Hansen.

 

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Maskinmestrenes årsberetning 2024

FORORD

2024 blev endnu et rekordår for Maskinmestrenes Forening, og formand Lars Have Hansen ser frem mod nye opgaver i 2025.

BESTYRELSEN

Maskinmestre skal være en nøglespiller i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, lyder et af målene i bestyrelsen.

BÆREDYGTIG FREMTID

Ingen bæredygtig fremtid uden maskinmestre. Det gælder i alt fra udvikling af ny teknologi til drift af kritisk infrastruktur.

UDVIKLINGEN

Der har aldrig været flere maskinmestre på arbejdsmarkedet som nu, ligesom medlemstallet i foreningen har sat rekord.

FAGLIGHED OG NETVÆRK

Vidensdeling og inspiration er nøgleord i det faglige fællesskab, som Maskinmestrenes Forening danner rammen om.

STUDIELIV

Aldrig har søgningen til maskinmesteruddannelsen været større, og de studerende har fokus på at sikre et attraktivt studiemiljø.

FRIVILLIGE

Flere hundrede maskinmestre arbejder frivilligt for at styrke udviklingen i professionen og det faglige fællesskab.