Det europæiske energisystem er i gang med en historisk omstilling. På den korte bane – frem mod 2030 – skal kendt teknologi udbygges i form af mere havvind, flere solceller og flere varmepumper. På længere sigt – med 2050 som et af skæringspunkterne – skal større og mere komplicerede projekter som eksempelvis energiøer og store Power-to-X-anlæg binde Europa sammen og løfte omstillingen af også relaterede sektorer som ikke mindst den tunge transport til det næste niveau.

»Maskinmestrenes rolle i hele den grønne omstilling og i arbejdet med energiøer bliver at binde teknik sammen med ledelse. Jeres brede uddannelsen, der både rummer kendskab inden for energi, teknologi, mekanik og ledelse, sikrer, at vi kan komme hele vejen rundt og bygge den her bro, der er mellem de kæmpe høje ambitioner, som vi har for den grønne omstilling, og over til, hvad der er teknisk muligt.«

Christian Nissen Ahrenkilde, Senior Manager, Energinet

Hvad er en energiø?​

Se video

Hvad er en energiø?​

En energiø går kort fortalt ud på at lave et kystnært miljø langt ud på havet. På øen skal store mængder energi fra omkringliggende havvindmøller samles, omformes og sendes i land, eller omdannes til brint.

Hvorfor er energiøer en god idé?

Energiøer giver os mulighed for at udnytte pladsen og vindforholdene på det åbne hav og for at udnytte vores el-infrastruktur bedre. Endelig vil de også øge forsyningssikkerheden og sikre mere stabile elpriser.

Hvorfor er energiøer en god idé?​

Se video

Hvad bliver maskinmestrenes rolle?​

Se video

Hvad bliver maskinmestrenes rolle?​

Maskinmestrene skal binde teknik og ledelse sammen for at få den grønne omstilling til at ske, og de skal bygge bro mellem de tårnhøje ambitioner og den teknologi, der er til rådighed nu og i fremtiden.

Maskinmestrenes årsberetning 2024

FORORD

2024 blev endnu et rekordår for Maskinmestrenes Forening, og formand Lars Have Hansen ser frem mod nye opgaver i 2025.

BESTYRELSEN

Maskinmestre skal være en nøglespiller i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, lyder et af målene i bestyrelsen.

BÆREDYGTIG FREMTID

Ingen bæredygtig fremtid uden maskinmestre. Det gælder i alt fra udvikling af ny teknologi til drift af kritisk infrastruktur.

UDVIKLINGEN

Der har aldrig været flere maskinmestre på arbejdsmarkedet som nu, ligesom medlemstallet i foreningen har sat rekord.

FAGLIGHED OG NETVÆRK

Vidensdeling og inspiration er nøgleord i det faglige fællesskab, som Maskinmestrenes Forening danner rammen om.

STUDIELIV

Aldrig har søgningen til maskinmesteruddannelsen været større, og de studerende har fokus på at sikre et attraktivt studiemiljø.

FRIVILLIGE

Flere hundrede maskinmestre arbejder frivilligt for at styrke udviklingen i professionen og det faglige fællesskab.