Maskinmestre skaber en bæredygtig fremtid

En bæredygtig tankegang og den grønne omstilling er sammen med forsyningssikker, optimering af energiforbrug og produktion samt drift og vedligehold af kritisk infrastruktur dagligdag for talrige maskinmestre - uanset branche.

Mød en række af de maskinmestre, der er med til at drive omstillingen.

Mange krav til fremtidens grønne skibsfart

Den grønne omstilling af skibsfarten vil kræve et bredt udvalg af mere miljøvenlige brændsler, mener DFDS, der derfor arbejder med både el, metanol, ammoniak og på længere sigt brint. Det kalder på investeringer, og for rederiets maskinmestre venter der mange nye opgaver.

DFDS vil være netto CO₂-neutrale i 2050, men omstillingen er en ganske dyr øvelse, og der er et godt stykke derhen, medgiver maskiningeniør Sif Lundsvig, der er Sustainable Fuels Manager i selskabet. Brændstofeffektivitet står derfor højt på dagsordenen, forklarer maskinmester i Sustainable Fleet Projects, Michael Klysner, der selv har sejlet som både 1. og 2. mester.

»Vi har et program, der hedder ’Every minute counts’, hvor vi både effektiviserer og elektrificerer på terminalerne, men også optimerer ruter, afgangstider og hastighed på skibene for at spare brændstof. Og så er der de tekniske opgraderinger af skibene, hvor vi gennem en del år har plukket de lavthængende frugter, så vi nu er klar til de større ombygninger, for eksempel at retrofitte til nye brændstoffer,« siger han.

 
Sif Lundsvig og Michael Klysner har vandet som nærmeste nabo i DFDS’ hovedsæde i København.
Sif Lundsvig og Michael Klysner har vandet som nærmeste nabo i DFDS’ hovedsæde i København.

Gode udfordringer i energineutral fremtid

Assens Forsynings nye, topmoderne renseanlæg og tilhørende transportsystem skal være energineutralt senest i 2032 og på sigt gøre selskabet i stand til producere mere energi – både el og varme – er der er brug for til egen drift, og som man derfor kan sende ud på de respektive net.

En stor del af ansvaret for at det mål bliver opnået ligger hos maskinmester og teknisk teamleder Niels Sørensen, der kom til Assens Forsyning i slutningen af 2020 med et par års erfaring som sejlende for DS Norden efter at være dimitteret fra SIMAC.

Undervejs har han stået i spidsen for idriftsættelsen af et vedligeholdsprogram, ligesom han er en del af en forsøgsopstilling med realtidsenergiovervågning, hvor man kan se energistrømmen i anlægget helt ned til slutkomponenten, med mulighed for konstant at optimere forbruget.

»Det er simpelthen bare et innovationsmekka lige nu. Hvis man er tilpas nørd, så er der altså noget kød at bide i, og det kan vi også fornemme i de ansøgninger, vi får. Der er flere og flere maskinmesterstuderende, der gerne vil hertil, og det er jo vigtigt, for vi skal også tænke på vores fremtid,« siger Niels Sørensen.

En god del af Niels Sørensen job handler om at overvåge det nye anlæg, hvilket i høj grad foregår fra kontrolrummet.
En god del af Niels Sørensen job handler om at overvåge det nye anlæg, hvilket i høj grad foregår fra kontrolrummet.

Søren og Søren bringer brinten i spil​

#65 Søren og Søren har Danmarks bedste første job

Afspil podcast

Hobro-baserede Hydrogen Valley er centreret omkring brint og brugen af denne. Siden starten i 2007 har virksomheden således deltaget i adskillige flagskibsprojekter centreret omkring demonstration af brintproduktion og rene teknologier, der bidrager til grøn omstilling.

Maskinmestrene Søren Kart Stevns og Søren Høgh Pedersen er begge ansat som tekniske projektledere i Hydrogen Valley, hvor de skrev bachelorprojekt sammen i foråret 2024. Nu er fokus på at bidrage med teknisk viden og systemforståelse for at fremme indførelsen af grøn brint i Danmark.

»Meget af vores arbejde er projektdannelse – altså en incubator-rolle for projekter af Power-to-X-karakter. Det handler også om, hvordan vi får lavet en god ansøgning, samlet et godt konsortium med en realistisk ramme, og hvordan vi sikrer, at alle har det samme fælles mål,« siger Søren Kart Stevns til Maskinmestrenes Podcast.

Søren Høgh Pedersen (tv.) og Søren Kart Stevns blev begge fastansat i Hydrogen Valley i sommeren 2024.
Søren Høgh Pedersen (tv.) og Søren Kart Stevns blev begge fastansat i Hydrogen Valley i sommeren 2024.
Flere maskinmestre bør fokusere på data, AI og machine learning, mener Bo Stig, her flankeret af kollegaen Maria Hvid, der er maskinlæringsingeniør.
Flere maskinmestre bør fokusere på data, AI og machine learning, mener Bo Stig, her flankeret af kollegaen Maria Hvid, der er maskinlæringsingeniør.

Maskinen kan lære af maskinmesteren – og omvendt

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring er forholdsvis ukendte størrelser for mange maskinmestre, men samtidig et område, flere burde fokusere på, fordi de selv sidder på den nødvendige data. Og maskinmestre kan godt arbejde med data,

Det understreger maskinmester Bo Stig, der er CCO i virksomheden Neurospace, som beskæftiger sig med netop AI og maskinlæring. Det er nemlig noget af det bedste, man kan gøre for at optimere produktion, drift og vedligehold, fortæller han Maskinmestrenes Podcast. Det afgørende er at finde nogle nye mønstre.

»Det er ikke ensbetydende med, at det, man har gjort tidligere, er dårligt, det handler bare om, at det næste step videre kræver noget nyt. Og så skal vi finde ud af, hvad der er af data tilgængelig, hvilken type og kvalitet er det, og så bygger vi en business case derfra,« siger han.

#44 Maskinen kan læge af maskinmesteren – og omvendt

Afspil podcast

Stort potentiale i CCS

#43 CCS – uundgåelig teknologi med stort potentiale

Afspil podcast

Maskinmester Anders Benfeldt er Senior Vice President i Semco Maritime og næstformand i Dansk Offshore. Dermed er han direkte involveret i stribevis af store energiprojekter i netop offshore-sektoren, hvor CO2-fangst og -lagring (CCS) er et vigtigt punkt på de kommende års dagsorden.

Maskinmestrenes Podcast har talt med ham og DI’s vicedirektør for klima, grøn omstilling og energi, Anne Højer Simonsen, om de ventende udfordringer og ikke mindst mulighederne i CCS som værktøj til at modarbejde drivhusgasudledninger.

»Der er ikke nogen enkeltpersoner eller virksomheder, der ligger inde med løsningen på alt det her, så det er et spørgsmål om kompromisser og samarbejde. Og offshore-industrien er klar, teknologierne er der, så det er bare et spørgsmål om at anvise, hvilken retning vi skal løbe i,« siger Anders Benfeldt.

Anne Højer Simonsen og Anders Benfeldt ser begge et stort potentiale i CCS, hvilket masser af maskinmestre skal være med til at realisere.
Anne Højer Simonsen og Anders Benfeldt ser begge et stort potentiale i CCS, hvilket masser af maskinmestre skal være med til at realisere.

Maskinmestre skaber værdi i rådgivende ingeniørfirma

Historien om SMJ Rådgivende Ingeniører, der i dag at tæller over 60 medarbejdere på kontorerne i København og på Færøerne, hvorfra man yder rådgivning på de fire hovedområder byggeri, energi, akvakultur og vand, er i høj grad en historie om maskinmestre.

CEO Pætur Jakobsen deler således uddannelsesbaggrund med både direktørkollegaen Johan J. Joensen og faderen Árni, der er arbejdende bestyrelsesformand. Dertil kommer en stribe mere på andre positioner i virksomheden.

»Maskinmesteruddannelsen, synes vi, er meget givende for et helhedsperspektiv og de ydelser, vi tilbyder. El er en meget central del af det, vi laver, ligesom vi arbejder med maskintekniske, termiske og hydrauliske forhold,« siger Pætur Jakobsen.

#54 Med flid og ivrighed er der en vej til tops

Afspil podcast

Med biogas skal fremtiden bygges

Processen er omfattende, når Nature Energy skal sætte et biogasanlæg i drift, så der er god brug for selskabets maskinmestre i bygningsafdelingen. Samarbejde og ansvar er blandt nøgleordene, siger to af dem til Maskinmestrenes Podcast.

»Vi har et ramp-up-team, som vi kalder det, med nogle fra operations, nogle fra biologi, vores team, projektlederne også, hvor vi gennemgår, hvad vi har af biomasse, hvornår de kommer ind på sitet, hvordan vil biologi lave et opstartsscenarie. Så det er i fællesskab, at vi planlægger opstarten af sådan et biogasanlæg,« siger Commissioning Manager Mathias Gren Pedersen.

#33 Stor indflydelse i en branche med fart på

Afspil podcast

Jens Kristian Kristensen (tv.) og Mathias Gren Pedersen er begge tilknyttet Nature Energy Construction.

På sporet af karrieren i Novo Nordisk

Novo Nordisk har oprettet et nyt karrierespor specielt for maskinmestre, hvor udvikling, ambition og ansvar er klar og tidligt defineret på alle trin. Sporet skal give både leder og medarbejder indsigt i, hvilke typer opgaver sidstnævnte kan løfte selv, kontra hvornår der skal hjælp til.

En af de maskinmestre, der har stiftet bekendtskab med karrieresporet, er Ronni Jensen, der som Senior Manager leder servicecentret på Novo Nordisks hovedsæde i Bagsværd. Han er ikke i tvivl om, at det har givet ham noget klarhed i forhold mulighederne for at udvikle sig som leder.

»Vi får både nyuddannede og mere erfarne maskinmestre ind her i virksomheden, og rammen som vi har lavet med de her spor, skal fortælle noget om, hvad man som ny medarbejder kan se frem til, underordnet om man har erfaring eller ej,« siger han til Maskinmestrenes Podcast.

#52 PÅ sporet af karrieren

Afspil podcast

Tre brødre – samme passion for professionen

Brødrene Mohammad, Alexander og Taha Razaq er alle tre uddannet fra Maskinmesterskolen København, og ud over de familiære relationer deler de også både det faglige grundlag fra studiet og en stor taknemmelighed over for underviserne på skolen, der nu hedder Teknika.

Rosen handler ikke alene om det faglige niveau, men også deres tilgang til det at lære fra sig. Som eksempel nævner Mohammad Razaq lektor Finn Jørgensen, der engagerede sig fuldt ud i sine studerende.

»Han havde sådan en passion; han kunne stoppe en hel undervisning, fordi han ville have alle med. Han kunne blive ved, han brugte sin fritid, han gjorde virkelig alt. Så til alle de undervisere, vi haft: Tusind tak for alt, det har virkelig været en fantastisk rejse,« siger han.

#51 Både fag og familie binder dem sammen

Afspil podcast

Mohammad (tv.), Alexander (midt) og Taha Razaq deler både uddannelse og passion for deres profession.
Mohammad (tv.), Alexander (midt) og Taha Razaq deler både uddannelse og passion for deres profession.

Unikt PtX-anlæg skal producere grøn ammoniak

Skovgaard Energy er ved at lægge sidste hånd på verdens første Power-to-ammonia-anlæg, der fra senere i 2025 skal levere 5.000 ton grøn ammoniak om året. Anlægget er indtil videre det eneste, der fremstiller grøn ammoniak udelukkende på strøm fra egne VE-kilder i form af sol- og vindenergi.  

Det er også unikt ved den meget dynamiske produktionsform, der betyder, at anlægget meget hurtigt kan skalere op og ned i produktion, så det udnytter og tilpasser sig den fluktuerende strøm fra vindmøller og solceller bedst muligt. Når anlægget, der har 8,8 MW elektrolysekapacitet til rådighed, kører med 100 procent produktion, skal det bruge 12-14 MW. 

»Strømmen fra solceller og vindmøller kan enten sælges til elnettet eller bruges til ammoniakproduktion. Det kan blive priserne på elmarkedet, som bestemmer, hvor strømmen sendes hen. Men når det er gunstigt at producere ammoniak, kan vi gå fra nul til 100 på cirka 10 minutter,« fortæller maskinmester Arne Cornelius Møller, som siden maj 2023 har været Plant Manager for anlægget. 

Mohammad (tv.), Alexander (midt) og Taha Razaq deler både uddannelse og passion for deres profession.
Mohammad (tv.), Alexander (midt) og Taha Razaq deler både uddannelse og passion for deres profession.