Mette og maskinmestre
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
At maskinmestre er vitale på nutidens og fremtidens arbejdsmarked italesatte statsminister Mette Frederiksen to gange fra Folketingets talerstol i 2024.
Første gang var 29. maj i forbindelse med afslutningsdebatten, hvor statsministeren i forbindelse med et ønske om at sikre bedre uddannelsesmuligheder i hele landet nævnte, at ”snart kan man læse til dyrlæge i Foulum, blive maskinmester i Thisted og pædagog i Holbæk.”
Fire måneder efter i statsministerens tale ved Folketingets åbning 1. oktober var maskinmestre igen omtalt i Mette Frederiksens tale.
Det skete i forbindelse med regeringens tanker om kommende ændringer i uddannelsessystemet og et ønske om at sikre alle unge et reelt tilbud om en ungdomsuddannelse. Alle unge skal tilbydes at gå i gymnasiet, men det skal være et andet gymnasium, end det vi kender i dag med tre veje at vælge:
Et handelsgymnasium. Til dig, der gerne vil lære om økonomi, sprog og iværksætteri.
Et alment gymnasium. Til dig, der kan og vil det boglige, mere abstrakte og teoretiske.
Om som noget helt nyt: Til dig, der gerne vil arbejde med mennesker i vores velfærd.
”Eller arbejde med grøn omstilling som maskinmester…”
Statsminister Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning 1. oktober 2024
”Det kan være, at du gerne vil være sygeplejereske eller politibetjent. Eller arbejder med grøn omstilling som maskinmester eller tømrer,” sagde Mette Frederiksen og tilføjede:
”Uddannelsen er nemlig også for dig, der måske har interesse i på et tidspunkt at tage en faglært uddannelse, men som lige nu gerne vil holde alle dørene åbne for andre muligheder. Få lov til at være længere i et skolemiljø sammen med andre unge. Uden at skulle være klar til at sidde i en skurvogn allerede som 15-årig. Uanset hvad for et gymnasium, du vælger, så får du en hue på, når du har bestået dine prøver. Og uanset hvilket gymnasium, du vælger, så har du alle muligheder for at videreuddanne dig bagefter.”
Maskinmestrenes årsberetning 2024
Maskinmestre skal være en nøglespiller i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, lyder et af målene i bestyrelsen.
Ingen bæredygtig fremtid uden maskinmestre. Det gælder i alt fra udvikling af ny teknologi til drift af kritisk infrastruktur.
Der har aldrig været flere maskinmestre på arbejdsmarkedet som nu, ligesom medlemstallet i foreningen har sat rekord.
Vidensdeling og inspiration er nøgleord i det faglige fællesskab, som Maskinmestrenes Forening danner rammen om.
Flere hundrede maskinmestre arbejder frivilligt for at styrke udviklingen i professionen og det faglige fællesskab.