Maskinmestrenes Forening har i ”Aftager- og dimittendanalysen 2021” evalueret maskinmestrenes kompetencer ift. erhvervslivet. Maskinmesterprofessionen i Danmark er under hastig udvikling i disse år. Fremadrettet skal maskinmestrene i endnu større grad kunne håndtere en grønnere og mere digitaliseret virkelighed, hvor projektledelse, drift, vedligehold, innovation, sikkerhed og optimering er i fokus.
Maskinmestre besidder en masse af de faglige kvaliteter, der vil blive brug for i fremtiden – eksempelvis stærke el-tekniske kompetencer i drift af bygninger, skibe og forsyning, og viden om vedligeholdsplaner og optimering af digitaliserede produktionsanlæg i blandt andet maskinindustrien og hospitalssektoren.
Med handlekraft og et analytisk hoved forvandler vi vores viden indenfor bl.a. bæredygtig energiproduktion, optimering af teknologi og innovation til konkrete løsninger, der gør virksomhedens klimaaftryk grønnere.
Anders Kæregaard Sørensen blev maskinmester i januar 2021 fra SIMAC, og hans bachelorprojekt handlede om fordelene ved at installere en varmepumpe på gartneriet Thoruplund på Fyn som erstatning for en gammel kulkedel. ”I mit bachelorprojekt har jeg analyseret deres nuværende energianlæg og sammenlignet dem med en varmepumpe. Det viser sig, at der er meget store gevinster ved at skifte til el-baseret varmeproduktion på gartneriet”, siger Anders Kæregaard Sørensen.
Den nyuddannede maskinmester har en baggrund som både skibskok og matros, men maskinen trak også i ham. ”Jeg har været glad for maskinmesteruddannelsen. Det er en bred uddannelse, og man kan næsten komme til at lave hvad som helst. Jeg har aldrig tænkt på, at jeg skulle være energirådgiver, men i dag synes jeg, at det er spændende at hjælpe virksomheder med at finde energibesparelser”, siger Anders Kæregaard Sørensen.
DI-Teknik i Køge er en af Danmarks førende automationsvirksomheder og arbejder med en bred vifte af industrier lige fra farmaindustrien til hospitaler, fødevareindustrien og den petrokemiske industri. Derfor er der helt naturligt ansat en del maskinmestre i virksomheden. To af virksomhedens ansatte er de unge maskinmestre Mads Hofman Andersen og Torsten Daniel Petersen, som har det tilfælles, at de begge arbejdede hos DI-Teknik, før de valgte at uddanne sig til maskinmestre.
”For mig var det lidt tilfældigt, at jeg i min lærlingetid som elektriker havnede hos DI-Teknik. Jeg begyndte hos et lille firma i Skibby, hvor jeg fandt ud af, at det var sjovt at arbejde i styringstavler, og derfor kom jeg videre til DI-Teknik, hvor jeg kunne arbejde meget mere med automation og procesteknik. Da jeg var færdig som elektriker, ville jeg gerne noget mere, og derfor valgte jeg at læse til maskinmester med særlig fokus på automation og PLC. Derfor var det for mig helt naturligt at vende tilbage til DI-Teknik, hvor jeg havde været rigtig glad for at være tidligere”, siger Torsten Daniel Petersen, der arbejder som softwareprojektingeniør med fokus på automation og PLC-programmering.
Det er en kæmpe opgave, der skal løses, hvis klimamålet om de 70 procent skal lykkes i 2030, og maskinmestre kan ifølge direktøren for Dansk Energi komme til at spille en central rolle på flere niveauer i de kommende ti år. Her vil den grønne omstilling ifølge en rapport fra Dansk Energi skabe en kæmpe efterspørgsel på arbejdskraft.
”Noget af det, der er behov for, er fleksible mennesker, som forstår den praktiske verden, men som også kan levere noget af det regne- og tænke-arbejde, som skal til for at udføre de mange forskel lige projekter rigtigt. Der bliver masser at lave for maskinmestrene i fremtiden”, siger Lars Aagaard.
Som en del af den grønne omstilling kommer der til at være et væld af forskellige små og store projekter. Det er alt fra etablering af store havvindmølleparker og opsætning af ladere til elbiler til installation af varmepumper i fjernvarmesektoren. Maskinmestrene har en central rolle i hele etableringsfasen, og en mindst lige så vigtig rolle, når det kommer til den efterfølgende drift og vedligeholdelse, hvoraf en del i fremtiden vil blive digitaliseret. Det vil stille nye krav.
Ifølge Thomas Volder, der er formand for Datacenter Industrien, er der masser af fremtidige arbejdspladser for maskinmestre, som ønsker at arbejde med datacentre og Power-to-X. Samstemmende lyder det fra Katrine Korff Hansen, som har været i maskinmesterpraktik hos Googles datacenter.
”De seneste år har mit fokus været på datacentre, men Power-to-X er et område, jeg ser store muligheder i. Der har i Danmark været mange spændende projekter med datacentre. Det samme med Power-to-X, som virkelig har fået momentum efter, at FN’s Verdensmål er kommet i fokus. For mig at se er det to virkelig spændende og interessante områder, hvor der i fremtiden bliver behov for flere kompetencer”, siger Thomas Volder, som er formand for brancheforeningen Datacenter Industrien
Mange af kompetencerne, der efterspørges inden for disse to brancher, besidder maskinmestre. Generelt vil der ifølge Thomas Volder være rigtig gode jobmuligheder for maskinmestre, som ønsker at beskæftige sig med datacentre og Power-to-X.
Maskinmestre har nøgleroller i fremtidens bæredygtige energiforsyning. Klimaforandringer skyldes i høj grad vores måder at skaffe energi på.
Skal Danmark nå de ambitiøse mål for reduktion af CO2-udledningen, skal vi derfor blive meget bedre til at producere bæredygtig energi. Og det er et område, hvor maskinmestres viden og evner sidder lige i bulls eye. Vindmølleindustrien og biogasanlæg er bare to områder, hvor maskinmestre i stort tal forvandler gode ideer til konkrete løsninger. Men også på de traditionelle kraftværker er der et kæmpe potentiale for optimeringer og smartere brug af teknologi.
Maskinmestrenes Forening
Sankt Annæ Plads 16
1250 København K
CVR: 20802618
TEKSTANNONCE MED DOBBELT SYNLIGHED
Det får du:
• 4 ugers målrettet eksponering af din virksomhed og
jobannonce på Maskinmesterjob.dk.
• Synlighed over for 14.000 tekniske specialister
i Maskinmesterjobs nyhedsbrev.
• Opslag med din annonce på Maskinmesterjobs
Facebook og LinkedIn.
• En 1/2-sides annonce i fagmagasinet
Maskinmesteren.