Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Maskinmester lærer fra sig i Sierra Leone

Klaus Svenstrup Jensen har arbejdet i Sierra Leone for Ingeniører Uden Grænser. Uddannelsen som maskinmester var en fordel for hans opgaver – blandt andet etablering af vandforsyning til landsbyer.

I februar 2019 rejste 33-årige Klaus Svenstrup Jensen til Sierra Leone efter at være blevet valgt som den næste praktikant for Ingeniører Uden Grænser (IUG) i landet. Tilbage i København er der mange spændende oplevelser og udfordringer, der afrapporteres på og lagres på det personlige plan.

»Min brede uddannelse har hjulpet i min praktik, hvor der har været mange forskellige projekter og opgaver. Jeg har en viden og forståelse for, hvordan tekniske installationer virker sammen, blandt andet pumper, el og elektronik. Det var også en fordel at have haft lidt styrkelære, så jeg kunne gennemskue om det, der var ved at blive bygget, nu også var stabilt,« fortæller Klaus Svenstrup Jensen, der blev færdig som maskinmester fra Maskinmesterskolen København i februar 2018.

»Viden om interkulturel management hjalp mig meget i forhold til, hvordan jeg skulle agere i samspil med vores partnerorganisationer og lokalbefolkningen,« fortæller han.

Udover at bistå med teknisk sparring i projekterne skulle Klaus Svenstrup Jensen nemlig også sikre lokal lagring af den viden, han bragte med sig og lære fra sig til de lokale partnerorganisationer i Kenema- området, som IUG samarbejder med.

Vidensoverførsel på flere niveauer
Videndelingen med de lokale partnerorganisationer sker på forskellige måder – afhængigt af hvad der er tale om – lige fra pumpestyring til et kursus i Excel.

»Jeg lavede udførlige guides med billeder og cirkler, som viste, hvad man skal trykke på i hvilken rækkefølge for at lære og huske funktioner i Excel, men også andre konkrete ting som montering af datamonitoreringsbokse til vandsystemer, brug af GPS og vedligehold af hjemmesider,” siger Klaus Svenstrup Jensen.

Via on-site træning med ham lærte medarbejderne i partnerorganisationen Engineers Without Borders Sierra Leone for eksempel at montere det nye monitoreringssystem til vandtårnene, som IUG implementerer i øjeblikket. Det er vigtigt dels at udvikle den lokale kapacitet, men også at man har en lokal partner, der fungerer som øjne og hænder i tilfælde af fejlsøgning.

»Santos, der er ansat som chauffør/mekaniker, er nysgerrig efter at tilegne sig ny viden og vil gerne lære nyt. Jeg viste og forklarede det én gang, hvor han kiggede på, og så gjorde han det selv næste gang,« fortæller Klaus Svenstrup Jensen.

Men overførsel af strategi og strategisk tankegang er noget andet, som man ikke lærer fra den ene dag til den anden. Her fortæller Klaus Svenstrup Jensen, at han i høj grad skulle have sine argumenter i orden, når mere strategiske overvejelser og analyser skulle faciliteres ind i den lokal partnerorganisation.

»Ved det langsigtede arbejde handler det om, at organisationen selv skal komme frem til den bedste løsning – det hænger ikke ved, hvis man bare giver facit. Nogle gange skal man måske via fire, fem eller seks omveje for, hvordan en bestemt beslutning eller handling nu kan hjælpe på lang sigt,« siger han og tilføjer, at det altid tager tid at ændre vaner.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2019.

mandag den 26. august 2019

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.