Studieliv

Op mod 3.000 studerende er i gang med uddannelsen til maskinmester. Søgningen har aldrig været større, og Maskinmesterstuderendes Landsråd har stort fokus på at sikre det bedst mulige studiemiljø

De studerendes talerør

Maskinmesterstuderendes Landsråd er de studerendes talerør og består af studerende fra maskinmesterskolerne og de maritime uddannelsescentre. 

På den måde bygger landsrådet bro mellem uddannelsesinstitutionerne og de studerende med det formål at sikre en løbende udveksling af viden og erfaring, så fælles og aktuelle emner drøftes og viderebringes. 

Derudover skaber landsrådet også socialt samvær og aktiviteter på tværs af skolerne – blandt andet gennem en årlig dyst i forskellige discipliner: Mesterlegene.

Magnus Bager

Se video

Opgaven som observatør i foreningens bestyrelse

Som formand for MSL har Magnus Bager været observatør i Maskinmestrenes Forenings bestyrelse, hvor han fik gode muligheder for at komme til orde og dermed høste værdifuld erfaring.

AI skal bruges – men med respekt

Maskinmestrenes Forening deltog i en debat på Folkemødet 2024 om, hvordan kunstig intelligens skal operationaliseres. Den opgave skal maskinmestrene være med til at løse, så det kan ske på den rigtige måde.

Kunstig intelligens er ikke til at komme udenom, og da slet ikke for de danske maskinmestre. På vegne af Maskinmestrenes Forening medvirkede Magnus Bager, der er formand for Maskinmesterstuderendes Landsråd, derfor i en debat om netop AI på årets Folkemøde.

»Machine Learning og AI er ikke specielt nyt for os maskinmestre, men mulighederne ekspanderer helt vildt de her år. Det er helt sikkert et værktøj, vi er nødt til at bruge i professionen, det skal bare gøres med respekt og en solid grundforståelse,« sagde han.

»En kunstig intelligens kan være meget overbevisende – selvom den tager fejl. Så man skal være kritisk og ikke lade det blive en sovepude,« tilføjede Magnus Bager.

 

---

Hvad har I arbejdet med i Maskinmesterstuderendes Landsråd?

Arbejdet i MSL har den seneste tid primært handlet om dels de studerendes trivsel, efter de kom tilbage på skolerne efter coronanedlukningen, dels det politiske syn på maskinmesteruddannelsen.

Erfaringsdelinger på tværs af uddannelsen

Gennem MSL kan studerende fra landets maskinmesterskoler udveksle erfaringer og viden om både de ting, der fungerer på uddannelsen, og de ting, der ikke gør.

Henrik Bækdal Clausen

Se video

Vinderprojekt tager fat i den grønne skibsfart

Henrik Bækdal Clausen blev belønnet med førstepladsen i Maskinmestrenes Forenings årlige projektkonkurrence. I sit bachelorprojekt fra Aarhus Maskinmesterskole valgte han at se på, hvordan skibe kan opnå de nødvendige CO₂-reduktioner for at indfri IMO’s mål om en CO₂-neutral shippingsektor senest i 2050.

Praktikforløbet foregik ombord på containerskibet San Augustin Maersk, dels i rute mellem Europa og Sydamerika, dels i tørdok. Mærsk var behjælpelige med at stille store mængder data om skibets performance til rådighed, men Henrik Bækdal Clausen er ikke sen til at understrege, at hans arbejde og konklusioner kan anvendes bredt på tværs af mange skibstyper.

»Langt de fleste moderne skibe er jo udstyret med et væld af sensorer, der måler på position, hastighed, temperaturer, brændstofforbrug, you name it. Så både mængden og kvaliteten af den data, jeg har arbejdet med, har været rigtig god og meget troværdig,« siger han.

Bedømmelseskomiteen roste Henrik for at have ’lavet et projekt, som er tidssvarende, analyserende og ikke mindst rummer konkrete løsningsforslag. Projektet kobler tekniske løsninger sammen med det naturvidenskabelige og lovgivningsmæssige i en opgave på et højt teknisk niveau’.

Pludselige trykstigninger gav en andenplads

Julius Hauch Skovmand fra Fredericia Maskinmesterskole tog andenpladsen i Maskinmestrenes Forenings konkurrence om årets bachelorprojekt 2024. Hans projekt omhandlede trykstigninger i to elkedler hos Fjernvarme Fyn, hvor han bidrog til større viden på et fagområde med begrænset forskning.

I udtalelsen fra dommerne bliver der lagt vægt på, at projektet fører til nye løsninger med høj faglighed, og at det er udført metodisk korrekt og struktureret med velbegrundet anvendelse af teorier og refleksion.

»Jeg synes, det er et kæmpe skulderklap, jeg har fået her, og jeg tænker, det er fordi, mit projekt er meget relevant, når det handler om at drifte de her elkedler, som bliver sat op i stor stil på fjernvarmeværker i hele Danmark,« siger Julius Hauch Skovmand.

 

Julius Hauch Skovmand

Se video

Højt humør og sportsånd

Mesterlegene 2024 blev afviklet i Fredericia, og det blev endnu en dag med højt humør og ditto sportsånd blandt de mange deltagere. De Maskinmesterstuderendes Landsråd havde rettet an med telte, borde/bænke, grill og ølbod, og aktiviteter til de studerende. Legene blev vundet af et hold fra SIMAC.

Maskinmestrenes årsberetning 2024

FORORD

2024 blev endnu et rekordår for Maskinmestrenes Forening, og formand Lars Have Hansen ser frem mod nye opgaver i 2025.

BESTYRELSEN

Maskinmestre skal være en nøglespiller i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, lyder et af målene i bestyrelsen.

BÆREDYGTIG FREMTID

Ingen bæredygtig fremtid uden maskinmestre. Det gælder i alt fra udvikling af ny teknologi til drift af kritisk infrastruktur.

UDVIKLINGEN

Der har aldrig været flere maskinmestre på arbejdsmarkedet som nu, ligesom medlemstallet i foreningen har sat rekord.

FAGLIGHED OG NETVÆRK

Vidensdeling og inspiration er nøgleord i det faglige fællesskab, som Maskinmestrenes Forening danner rammen om.

STUDIELIV

Aldrig har søgningen til maskinmesteruddannelsen været større, og de studerende har fokus på at sikre et attraktivt studiemiljø.

FRIVILLIGE

Flere hundrede maskinmestre arbejder frivilligt for at styrke udviklingen i professionen og det faglige fællesskab.