#66 Ny SIMAC-chef vil have flere kvinder ombord

#66 Ny SIMAC-chef vil have flere kvinder ombord

Siden 1. september 2024 har SIMAC’s direktør heddet Lene Daugaard. Hun er kommet til Sydfyn med mange års ledererfaring fra blandt andet uddannelsesverdenen, herunder godt tre år som uddannelses- og forskningschef på Maskinmesterskolen København, og en baggrund som maskiningeniør.

Maskinmestrenes Podcast har mødt hende til en snak om hendes nye rolle, vejen dertil og tankerne om fremtiden. Den fremtid handler blandt meget andet om en bedre kønsbalance på maskinmesterstudiet, som vil kunne styrke den allerede gode position, SIMAC har i dag.

»Hvis vi kigger tre år frem, så håber jeg, vi har fået lagt skinnerne til at få nogle flere kvinder ind på vores uddannelser her, og måske kan vi også begynde at se resultaterne af den indsats. Jeg håber også, at vi stadig er en attraktiv arbejdsplads, hvor medarbejdere søger hen,« siger hun blandt andet.

#65 Søren og Søren har Danmarks bedste, første job

#65 Søren og Søren har Danmarks bedste, første job

Søren Kart Stevns og Søren Høgh Pedersen har fulgtes ad rent arbejdsmæssigt siden de rendte ind i hinanden på Aarhus Maskinmesterskole for efterhånden en håndfuld år siden.

Studietiden blev afsluttet i foråret 2024 med et fælles bachelorprojekt hos virksomheden Hydrogen Valley i Hobro, hvor de begge to sidenhen er blevet fastansatte som tekniske projektledere. Maskinmestrenes Podcast har mødt de to til en snak om deres parløb, delte ambitioner og de forskelligheder, der gør dem til at godt fagligt match – og værdifulde kompetencer i virksomheden.

»Meget af vores arbejde er projektdannelse – altså en incubator-rolle for projekter af Power-to-X-karakter. Det handler også om, hvordan vi får lavet en god ansøgning, samlet et godt konsortium med en realistisk ramme, og hvordan vi sikrer, at alle har det samme fælles mål,« forklarer Søren Kart Stevns.

Både han og Søren Høgh Pedersen har som en del af jobbet taget den såkaldte intensive projektlederuddannelse hos Aros Business Academy i Aarhus. Den har givet dem vigtige værktøjer til opbygning af projekter, idégenerering, tids- og kommunikationsplaner, ledelse og meget andet.

»Det har været ekstremt godt og megagivende. Vi er lige blevet færdige med uddannelsen her i efteråret 2024, og det gør bare, at vi endnu bedre kan gribe de her opgaver. Det er det første skridt på vejen mod at blive rigtig dygtig,« siger Søren Høgh Pedersen.

#64 Her er der maskinmestre i alle led

#64 Her er der maskinmestre i alle led

Siden 1. maj 2024 har produktionsvirksomheden Stenhøj Hydrauliks administrerende direktør heddet Jørgen Jensen, og i lighed med godt hver tredje af sine omtrent 30 kolleger er han maskinmester. I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast fortæller han om sin vej til direktørjobbet og hvad hans baggrund, der også omfatter en HD og mange års erfaring som leder, betyder for ham.

»Jeg så noget potentiale i virksomheden. Den stod et godt sted, men også med potentiale for at udvikle sig yderligere, så det er den udfordring, jeg har taget op. Vi har ikke helt størrelsen til at kunne isolere nogle processer, så der er stadig mange, der skal dække bredt, og der vil klart komme nogle fordele med skala, når vi bliver en lidt større virksomhed. Og det er det, vi skal opnå,« fortæller han.

Lederrollen falder Jørgen Jensen naturligt, og muligheden for at ’have et større aftryk i en virksomhed’ er det, der gør positionen interessant for ham, lyder det. I den sammenhæng er kombinationen af maskinmesteren og en HD noget nær optimal.

»Det gør, at jeg kan være med i næsten alle snakke, lige fra en konkret problemstilling ude i vores produktion til snakken om et review på et projekt, der lige nu er ved at blive konstrueret, eller være med i en kontraktforhandling, der pågår med en kunde ovre i vores salgsafdeling. Jeg har kompetencer hele vejen rundt, der gør, at jeg kan være med der, hvor det giver mening, jeg byder ind,« siger han.

#63 Fremtidens vedvarende energi kræver øer

#63 Fremtidens vedvarende energi kræver øer

Folketinget har derfor besluttet at sætte gang i arbejdet med at anlægge to danske energiøer – Energiø Nordsøen og Energiø Bornholm. Energiø Bornholm skal levere 3 GW fra 2030, og Energiø Nordsøen skal levere 3 GW i 2033 og minimum 10 GW i 2040.

Kort sagt muliggør energiøerne, at Danmark høster den grønne energi omkring Nordsøen og Østersøen og leverer den til Tyskland, Polen, Holland, Belgien og resten af Europa, hvor de ikke selv har mulighed for at producere nok grøn energi.

Hovedfokus for denne udgave af Maskinmestrenes Podcast er Energiø Bornholm, som indebærer, at der skal opstilles 3 GW havvindmøller i Østersøen syd for øen. Strømmen fra vindmøllerne opsamles og omformes til jævnstrøm i en transformerstation ved Aakirkeby, som forbindes med elkabler til Sjælland og Tyskland – og måske Polen og Sverige på sigt.

Det er Energinet, der er bygherre for de el-tekniske anlæg og kabler, der skal få strømmen ud på elnettet, og i udsendelsen fortæller organisationens direktør for udvikling af megaprojekter, Hanne Storm Edlefsen, meget mere om, hvad det indebærer, ikke mindst for Energinets maskinmestre.

Med i podcasten er også CEO Søren Møller Christensen fra fonden Baltic Energy Island, der er stiftet af et partnerskab med blandt andet DTU, Ørsted, Siemens Gamesa, Siemens Energy, Bornholms Energi og Forsyning.

»Teknikken er hele paletten rundt, og når vi kommer over i konstruktionsfasen, så er det klart, at vi kommer til at hyre folk fra andre steder, og nogle af de leverandører, der skal etablere stationer og så videre, skal være med til at hjælpe med det på Bornholm,« siger Hanne Storm Edlefsen.

#62 Holdspilleren Kjartan skal hjælpe havnen videre

#62 Holdspilleren Kjartan skal hjælpe havnen videre

Den 45-årige dualofficer Kjartan Ross er ny direktør for Thyborøn Havn, hvor fokus blandt andet er på at videreudvikle selskabets position omkring den bæredygtige omstilling og supportaktiviteter for fremtidens energiproduktion til havs.

Efter en del år i branchen mener Kjartan Ross, at han kan bidrage med den erfaring og viden, han har med sig, og at han med sine kompetencer som ’handlekraftig team-player’, som han kalder sig selv, kan være værdiskabende for selskabet.

»Jeg er holdspiller af natur, og jeg synes, at interaktionen med andre mennesker – både dem, man har på sit eget hold, og dem, der sidder på den anden side af bordet – er meget spændende,« understreger han.

I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast fortæller Kjartan om sine ambitioner og den bagage, han tager med ind i sin nye position, og om hvordan han har udviklet sig som leder. I den forbindelse spiller hele fire afslag fra Siriuspatruljen en ikke uvæsentlig rolle.

#59 AI er maskinmesterens nye assistent – men husk at være kritisk

#59 AI er maskinmesterens nye assistent – men husk at være kritisk

Maskinmester Troels Rasmussen er ordblind, men har ikke desto mindre klaret sig flot gennem studiet, og håndterer også en hverdag som teamleder i EKJ Rådgivende Ingeniører uden nævneværdige forhindringer.

I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast fortæller Troels om det personlige benspænd, som han imidlertid ikke lader sig begrænse af. Kort fortalt nægter han at se det som en begrundelse for ikke at tage eksempelvis en kompliceret uddannelse som maskinmesteren eller i det hele gå efter det, man gerne vil.

Et vigtigt redskab, der for nylig er dumpet ned i Troels Rasmussens værktøjskasse, er kunstig intelligens og ChatGPT, som han bruger i stor stil til at assistere med både den sproglige side af hans arbejde, men også til tekniske input. Det er dog med passende forbehold, understreger han, for den kunstige intelligens har stadig sine begrænsninger.

»Man skal nok ikke bruge det på områder, hvor man ikke er superstærk selv. Hvis du ikke selv kan kvalificere det, den fortæller dig, for eksempel en teknisk løsning, så kan det godt lyde intelligent uden at være rigtigt. Jeg tror kun, det er mødet mellem kunstig intelligens og menneske, der kan noget stærkt,« siger Troels Rasmussen.

#58 Maskinmester dyrker det personlige lederskab

#58 Maskinmester dyrker det personlige lederskab

Thomas Bloch er uddannet maskinmester, men skiftede spor til psykoterapeut med fokus på personlig udvikling for ledere for at give andre ledere det, han selv manglede.

»I mange år – alt for mange år – troede jeg, at jeg alene kunne være afgørende for udfaldet af det, vi arbejdede med. Det førte til, at jeg tog et for stort ansvar på mine skuldre og blev for kantet. Jeg var derfor nødt til at sluge en stor kamel – mine egne ambitioner for, at tingene skulle være på en bestemt måde,« siger Thomas Bloch.

Det blev begyndelsen på en rejse, hvor Thomas Bloch begyndte at beskæftige sig mere og mere med psykoterapiens værktøjer med henblik på at udvikle ledere. Han uddannede sig til gestaltterapeut og fandt ud af, at han ønskede at skifte sin tidligere succesfulde karriere ud med et fokus på udvikling af ledere.

#57 Maskinmesteren behersker byggepladsen

#57 Maskinmesteren behersker byggepladsen

Det landsdækkende rådgivende ingeniørfirma EKJ har et team på syv maskinmestre, der er værdifulde på byggepladserne som bindeled mellem teori og praksis. To af disse er Jacob Jegstrup Hansen og Phillippe Somo, der begge er en del af BMS-teamet under Troels Rasmussen, som du kan møde her.

Både Phillippe Somo og Jacob Jegstrup Hansen føler sig godt klædt på fra maskinmesterstudiets side til at sætte sig ind i opgaverne hos EKJ. Dertil kommer, at de kan bidrage med nogle andre ting end virksomhedens mange ingeniører.

»Vi kommer med en bred teknisk forståelse for hele det samspil, der finder sted, så man ikke kun tænker på ét fag, men formår at få det hele til at spille sammen. Vi forstår de processer, der skal ske, så man ikke bare tænker på, at der skal løbe vand i et rør, men også hvordan det vand skal komme derhen og hvornår, og hvilken temperatur, det skal have,« siger Jacob Jegstrup Hansen.

»Man kan hurtigt og nemt sætte sig ind i tingene, det kræver ikke lang tid, fordi vi har lært om det. Da jeg sad og projekterede el, tænkte jeg altid også på ventilation og vvs, fordi jeg tænkte, at jeg ikke bare kan sætte en tavle op eller lave en føringsvej uden at have deres krav med,« supplerer Phillippe Somo.

#54 Med flid og ivrighed er der en vej til tops

#54 Med flid og ivrighed er der en vej til tops

Den rådgivende ingeniørvirksomhed SMJ har tre maskinmestre i ledelsen, og i alt 11 på tværs af virksomheden. Det er en fordel, mener direktør Pætur Jakobsen, der selv er uddannet fra MSK. Især inden for akvakultur, energi og el kommer maskinmestrene til sin ret, mener Pætur Jakobsen.

»Maskinmesteruddannelsen, synes vi, er meget givende for et helhedsperspektiv og de ydelser, vi tilbyder. El er en meget central del af det, vi laver, ligesom vi arbejder med maskintekniske, termiske og hydrauliske forhold,« siger Pætur Jakobsen, som Maskinmestrenes Podcast har mødt på SMJ’s kontor i Danmark.

Både den praktisk/teoretiske tilgang og topjob-perspektiverne er gode i rekrutteringen, sammen med udsigten til et nordisk eventyr. 70-80 procent af de maskinmestre, der kommer i praktik hos SMJ, fortsætter i job bagefter.

»For os er det en investering, når vi har en person i praktik, og hvis vi ikke forvalter den investering fornuftigt, så er opholdet ikke lige så meningsfuldt, som det ellers kunne være, hvis man får en stærk person ind og har en god onboarding og en fin proces,« siger Pætur Jakobsen.

#53 Studiet kræver en indsats – men gevinsterne skal nok komme

#53 Studiet kræver en indsats – men gevinsterne skal nok komme

Studielivet på landets maskinmesterskoler er krævende rent fagligt, men alligevel er der meget at hente i at engagere sig i ekstra aktiviteter ved siden af undervisning og lektielæsning. Det mener i hvert fald Christoffer Bladt og Jonathan Thostrup, der begge læser på 7. semester på Aarhus Maskinmesterskole.

Her er de også begge to medlemmer af De Studerendes Forening (DSF), og førstnævnte har endda været formand et år, inden han for nylig trådte tilbage for at få mere tid til studierne frem mod el-autorisationsprøven.

»Det giver noget helt specielt at engagere sig i skolen på en anden måde end ”bare” at møde op. Man kan være med til at sætte rammerne og påvirke både det sociale, men også de ydre omgivelser og studiemiljøet,« siger Christoffer Bladt.

Netop el-autorisationsprøven er noget af det næste, der venter på studiet, og selvom den er hård, vil Jonathan Thostrup gerne være med til at mane lidt til ro omkring prøven.

»Jeg føler egentlig, at vi får de værktøjer fra undervisernes side, der gør det muligt at komme igennem prøven. Så vi skal afmystificere den lidt, for så slem er den i virkeligheden ikke, og den undervisning, vi får, understøtter 1-til-1 det, vi skal op at lave,« siger han.